Еболата влезе во „нова фаза“, откриена во град со милион жители

Министерот за здравство на Конго, Оли Илунг Каленг соопшти дека ситуацијата со еболата влегла во „нова фаза“.

Светската здравствена организација (СЗО) денеска објави дека е регистриран првиот случај на ебола во градската средина во Конго, каде што досега тој вирус е забележан само во руралната зона, пренесе АФП.

„Новиот случај е потврден во Вангата, една од трите санитарни зони на Мбандака, град со околу 1,2 милиони жители на север во Конго“, соопшти СЗО.

Според официјалните податоци, од новата епидемија на ебола во Конго, починале 23 лица од 42 случаи на потенцијално заразени, пренесе АП.

Ова е деветта епидемија на ебола во Конго од 1976 година.

Еболата или хеморагичната треска е многу заразна и смртоносна вирусна болест.

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе