Џонсон изгуби важно гласање, се отвора пат за забрана на брегзит без договор (ВИДЕО)

Британскиот парламент изгласа почнување на процедурата за забрана на брегзит без договор.

Претседателот на долниот дом на британскиот парламент Џон Беркоу ја одобри итната расправа за блокада на брегзит без договор која се одржа доцна вечерва.

Нешто пред 23 часот почна гласањето во кое е изгласан закон за почнување на процедурата за спречување брегзит без договор на 31 октомври.

Противниците на брегзитот победија во гласањето со 328 наспрема 301. Така тие ја преземаа конролата врз постапката што значи дека можат да донесат закон со кој официјално би се побарало одложување на брегзитот кој премиерот Џонсон го најави за 31 октомври, без оглед дали ќе се постигне договор со ЕУ или не.

По гласањето трае бурна расправа на премиерот Џонсон и неговите противници.

Џонсон на противниците им префрли дека тие сега ќе го слушаат Брисел и најави предвремени избори.

Лидерот на опозицијата Џереми Корбин кажа дека законот треба да се донесе пред одржувањето на изборите.

Вчера оправдано доминираше веста дека „Макрон ќе поддржи преговори за Македонија и Албанија ако ЕК препорача во март“.

повеќе

Албанија мора отворено да каже, дека обидите на Софија за асимилација на Македонците во Албанија како Бугари не се добрососедство, туку отворен напад.

повеќе

Перењето пари преку трансакции со недвижнини ги интегрира црните фондови во економијата, притоа обезбедувајќи сигурна инвестиција.

повеќе