Две третини од Словаците тестирани на коронавирус, позитивни 1 отсто

Повеќе од 3,6 милиони Словаци, околу две третини од вкупната популација, биле тестирани за коронавирус за време на викендот, рече премиерот Игор Матовиќ.

Фото: ЕПА

Проектот за масовно тестирање на Словаците во два дена го следат други земји кои бараат начини да се забави ширењето на коронавирусот и да се избегне преоптоварување на нивните здравствени системи.

Вкупно 38.359 лица или 1,06 проценти биле позитивни на коронавирусот и мора да бидат ставени во карантин, рече Матовиќ на прес-конференција.

„Длабоко верувам дека ова решение ќе функционира во Словачка доколку оние кои се негативни продолжат да се однесуваат одговорно, а оние кои се позитивни останат во карантин со своите семејства“, додаде Матовиќ.

Словачкиот премиер решително се залагал за проектот со цел да го забави ширењето на коронавирусот и да избегне затворање на земјата.

Некои експерти го критикувале за употребата на антигенски тестови кои се побрзи, но помалку прецизни од лабораториските ПЦР тестови. Експертите велат дека антигенските тестови се подобри за одделни програми и треба да се спроведуваат заедно со други мерки.

Матовиќ рече дека владата е свесна за ова, но сметала дека ќе биде корисен и половичен успех во откривањето на заразени лица.

Резултатите од тестирањата преку викендот покажале дека стапката на инфекција значително опаднала во четири окрузи каде што бил спроведен пилот проект на масовно тестирање пред една недела, додаде премиерот.

Деца до 10 години не биле тестирани, а тестирањето за сите други било доброволно. Но, оние кои решиле да не бидат тестирани, морале да одат во карантин.

„Моравме да се тестираме, инаку не ќе можевме да влеземе тука. За жал, така е како што е“, рече Патрик Квасовец, купец во трговски центар во Тренчин, северно од Братислава.

Словачка, во споредба со другите делови на Европа, бележи релативно мал број на случаи од почетокот на пандемијата во март, но бројот на заразени се зголеми во последните неколку недели. Владата затоа предупреди дека може да дојде до преоптоварување на болниците.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе