Дутерте ги повлекува Филипините од Меѓународниот кривичен суд

Филипинскиот претседател Родриго Дутерте објави дека Филипините се повлекуваат од основачкиот договор на Меѓународниот кривичен суд.

„Изјавувам дека Филипините ја повлекуваат својата ратификација на Римскиот статут, што стапува во сила веднаш“, кажа филипинскиот претседател во соопштението.

Судот со седиште во Хаг во почетокот на февруари објави дека е отворена прелиминарна истрага за кампањата на Дутерте за сузбивање на дрогата, која предизвикува загриженост на меѓународната заедница.

Дутерте, кој беше избран во 2016 година, вети дека ќе ја искорени трговијата со дрога така што ќе убие десетици илјади престапници.

Илјадници осомничени страдале за време на кампањата против дрогата што ја почна Дутерте откако стана претседател во јуни 2016 година, што предизвика критики и закани со кривично гонење.

„Борбата нема да биде готова додека тие што работат со дрога не сфатат дека мора да престанат зашто нивни опции се само затвор или пекол“, кажа минатата година Дутерте.

Откога е избран, полицијата убила речиси 4.000 осомничени трговци со дрога и осомничени зависници, според официјалните податоци.

Активистите за одбрана на човековите права сметаат дека тие броеви треба да се помножат со три за да се добие вистинскиот биланс на мртвите. 

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе