Тешка околу 800 килограми

Дубровник: Морето исфрли противбродска мина

Противбродската мина од Втората светска војна што морето во текот на ноќта поради бурниот ветер ја исфри на плажата Бања во Дубровник беше деактивирана, соопшти полицијата.

Во соопштението на дубровачко-неретванската Полициска управа се вели дека по деактивацијата на мината, започнало да се работи на нејзино отстранување, јави Хина.

Заменичката на градоначалникот на Дубровник Орландо Токиќ рече дека станува збор за мина со тежина од околу 800 килограми.

Мината ја отстранија специјализирани полициски службеници за противексплозивна заштита.

Полициската акција започна од раните утрински часови, а сообраќајот долж плажата за време на деактивацијата беше затворен на два часа.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе