Домородците на Амазонија „ќе се борат до последната капка крв“ за најголемата светска прашума (ВИДЕО)

Додека страшните пожари ја пустошат Амазонската прашума, припадниците на автохтоното бразилско племе Мура се колнат дека до последните сили ќе ја бранат својата земја, пренесува Би-би-си.

Најголемата светска прашума Амазонија е огромен резервоар на јаглерод диоксид со што го забавува темпото на глобалното загревање. Ја викаат и „белите дробови на планетата“ бидејќи обезбедува 20 отсто од целиот светски кислород.

Во Амазонската прашума живеат околу милион домородци, а таа е и дом на околу три милиони видови растенија и животни.

„Ова е целосно уништување. Ако треба, ќе ја дадам и последната капка крв за да ја спасам оваа шума“, вели Рајмундо Мура, припадник на племето Мура.

„Сите овие дрвја некогаш беа живи и имаа право на тоа. Сега луѓето сакаат да ги уништат. Ние ќе се обидеме да го заштитиме ова подрачје – природата, дрвјата и животните“, додаде тој.

„Со години сме тука, додека сѐ уште немаше струја или пристапни патишта. А сега секој ден се соочуваме со расчистување на шумите и грабање на земјата. Тажни сме бидејќи шумата постојано умира“, вели Хандех Вакана Мура, припадник на истото племе.

„Уште сега приметуваме дека се менува климата. На светот му е потребна оваа шума. Потребна ни е на нас и на нашите деца“, додава тој.

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе