„Би морале да им дадат 30 отсто од парламентот на Албанците“

Додик: Србија тешко би поднела враќање на цело Косово во нејзиниот состав

Претседателот на Република Српска Милорад Додик изјави дека Србија тешко би го поднела враќањето на цело Косово во својот состав.

Додик за српски Курир изјави дека со враќање на цело Косово во надлежност на Србија Албанците би добиле шанса значително да влијаат врз политичкиот живот на Србија, бидејќи би сочинувале околу 20 отсто од гласачкото тело.

„На Албанците би морале да им дадете 30 отсто од пратеничките места во српската Скупштина, па и битни државни позиции како премиер, претседател на парламентот, државата... Албанскиот јазик би морал да се воведе во парламентот. Прашање е дали граѓаните на Србија на тоа би се согласиле и дали Србија ми можела да го поднесе тоа“, кажа Додик.

Тој смета дека четирите општини со српско мнозинство на северот на Косово би требало да се реинтегрираат во територијалниот состав на Србија.

„Сметам дека тие четири општини на северот на Косово треба да се реинтегрираат во територијалниот состав на Србија, но и воедно да се обезбедат сите права и највисок степен на заштира на српскиот народ и српскиот имот на Косово и Метохија, како и да се бара некаков вид екстериторијалност“, кажа Додик.

Република Македонија е мала држава на Балканот чија основна цел е опстанокот во меѓународните односи и грижа за благосостојбата на сопствените граѓани.

повеќе

Заев побара од дипломатите да се воздржуваат од активности меѓу гласачите спроти референдумот, а онаа од поддржувачите не му пречи.

повеќе

Македонија по оваа авантура нема каде да се врати и единствениот пат по кој треба да тргне е патот на внатрешно реформирање и интраетничко помирување и обединување.

повеќе