Додик: Република Српска ќе ја напушти БиХ, ни САД нема да нѐ сопрат

Српскиот член на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик смета дека БиХ нема да постои на пролет следната година ако не се врати на дејтонските позиции.

Тој порача и дека Република Српска тргнала на пат на излегување од БиХ од кој нема враќање.

„Ние тоа ќе го направиме и нема да нѐ сопрат ни САД ни кој било друг, бидејќи сметаме дека Дејтонскиот договор е урнат, пред сѐ со интервенција на меѓународниот фактор“, им кажа Додик на новинарите во источно Сараево.

Тој додаде дека времето ќе покаже колку е Република Српска сериозна во таа намера, наведувајќи дека има избор меѓу две опции, од кои едната е да си дозволи тивко да исчезне и да биде урната преку „смртоносниот пакет“ кој го направиле меѓународната заедница и бошњачката страна во Сараево.

„Во првата фаза тоа беше реализирано преку високиот претставник и наметнувањето решенија, а сега тоа го прават преку уставниот суд, сакајќи да се заштитат со приказна за владеењето на правото. Да станува збор за владеење на правото не би одлучувале тројца странци и амбасади“, истакна Додик.

Тој додаде дека вториот избор е „Република Српска да го направи тоа што мора“.

„Сака сите во РС да знаат дека сме турнати до ѕид и дека сега мора да одлучиме дали ќе прифатиме со тие лажни флоскули од американската и западните амбасади да нѐ одржат во некоја приказна за некои принципи, а всушност ги поткопуваат нашите права, или Република Српска ќе го направи она што мора“, кажа Додик.

Тој повтори дека РС не може да верува во БиХ.

„БиХ е лошо место и место на неслобода за Србите и Српска. Ако нема договор странците да заминат од уставниот суд и тој да биде ставен во функција, како во сите други земји, тогаш нема да има ни БиХ. Нека го запамтат тоа“, истакна Додик.

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе