Додик: Република Српска е гарант на опстанокот на сите народи во регионот

Република Српска е гарант на опстанокот и слободата не само за српскиот, туку за сите народи кои живеат на овие простори, порача српскиот член на Претседателството на БиХ Милорад Додик.

EPA-EFE

„Република Српска нема скриени намери. Нашето дејствување е транспарентно и јавно свртено кон почитување на суштината на Дејтонскиот мировен договор и уставот на БиХ, но пред сè на заштитата на надлежностите на интересите на Република Српска, народот кој ние го претставуваме и од кој ми е укажана доверба без оглед во која политичка партија се наоѓаме“, кажа Додик во обраќањето до пратениците на специјалната седница на народното собрание на Република Српска.

Тој додаде дека претставниците на РС се определени за иднина на Република Српска како успешна, стабилна и заснована на принципите на Дејтонскиот мировен договор – изградба на мирот и стабилноста во заедница која функционира и во која ќе се почитуваат правата на сите конститутивни народи преку дијалог и компромис без какви било примеси на интервенционизам од страна.

„Затоа мора да се обединиме околу српското единство во сегашните тешки и деликатни околности кога имаме притисоци како никогаш порано. Мораме повеќе од кога било да се бориме за зачувување на РС, почитување на Дејтон за на Српска да не ѝ се одземе она што го има и да ѝ се врати она што го имала, а што ѝ е грабнато“, истакна Додик.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе