Додик: НАТО ги испиша најсрамните страници на историјата

Српскиот член на Претседателството на БиХ Мирослав Додик изјави дека со бомбардирањето, најпрвин на Република Српска а потоа и на Србија, НАТО ги испиша најсрамните страници на историјата на европско тло.

„Со воздушните операции врз Република Српска НАТО отворено се стави на една страна во граѓанската во Босна и Херцеговина и влијаеше врз конечн иот исход на војната“, кажа Додик по повод 9 септември – Денот на сеќавањето на жртвите на НАТО бомбардирањето во Република Српска.

„Осиромашениот ураниум, кој во тие операции беше фрлен на територијата на Српска и Србија и денес ги убива нашите деца, па може да се каже дека НАТО и 24 години потоа има погубен ефект за Република Српска и нејзиниот народ“, кажа тој.

Додик им изрази сочувство на семејствата на настраданите и солидарност со сите кои и денес се борат со најтешките болести, како последица на операциите на НАТО пактот.

„Воздушните напади на НАТО во деведесеттите години на минатиот век врз Република Српска оставија траен и неизбришлив печат врз колективната свест на нашиот народ“, кажа тој.

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе