„500 километри за други меѓународни правила“

Додик: Косовското прашање не може да се одвои од прашањето на Република Српска и БиХ

Претседавачот на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик изјави денес дека косовското прашање никако не може да се одвои од прашањето на Република Српска и БиХ и оцени дека косовската платформа за дијалогот за нормализација на односите на Приштина и Белград е список на желби на едната страна.

Додик за агенцијата Срна кажа дека во Република Српска внимателно се следи што се случува во односите на Приштина и Белград, но и Приштина и Тирана, бидејќи Косово е сесрпско прашање, а не само прашање на официјален Белград.

„Ќе мора да видиме како меѓународната заедница ќе се однесува кон тоа прашање кое никако не може да се одвои од прашањето на Република Српска и Босна и Херцеговина. Зошто Косово би било случај „суи генерис“, како што западната меѓународна заедница сака тоа да го каже: По што е тоа единствен случај?“, праша Додик.

Тој праша и како е можно 500 километри од Република Српска да важат некои други меѓународни правила за истите или слични општествено политички околности.

„Тоа се прашања на кои ќе мора да се одговори. Или молчењето на меѓународната заедница на косовската платформа е сигнал и до Република Српска дека е доволно еднострано да состави список на убави желби и да ги фактурира во Сараево?“, истакна Додик.

Тој кажа и дека Приштина ставила точка на преговорите со Белград со усвојувањето на платформата за дијалогот за сеопфатен и обврзувачки договор за нормализација на односите на Приштина и Белград.

„Нема да има решение за прашањето на јужната српска покраина сѐ додека во тоа решение не биде и Србија со своите историски, национални, политички и сите други интереси. Косовските Албанци со тој документ, односно со барањата во тој документ, ставија точка на какви било преговори и договори“, кажа Додик.

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе