Додик: ЕУ нè измами за вакцините

Претседавачот на Претседателството на БиХ Милорад Додик го постави прашањето зошто од Европската Унија не ѝ испорачуваат на БиХ вакцините против коронавирусот, кои се платени 6,5 милиони евра, истакнувајќи дека тоа е целосно некоректно.

EPA-EFE

Тој истакна дека ЕУ во декември минатата година зела 6,5 милиони евра за вакцини, а дека сега не ги испорачува.

„Што се однесува до ЕУ, приказната е целосно некоректна“, им кажа Додик на новинарите.

Наведувајќи дека претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лејен кажала дека Европа не може на помалите земји да им даде вакцини, тој истакна дека ЕУ во декември минатата година зела 6,5 милиони евра за вакцини, а дека сега не ги испорачуваат.

„Каде го има тоа во светот? Само на Западот? Зошто не ни ги испорачате нашите вакцини?“, праша Додик.

Додаде и дека вакцините биле поевтини затоа што биле платени со аванс.

„Сега тие би сакале ние да ги повлечеме парите, а тие да ни продаваат вакцини двојно поскапо? Тоа е таа приказна. И тоа е коректно?“, кажа Додик.

Наведе дека амбасадорот на ЕУ во БиХ Јохан Сатлер, како што кажа, се „перчел“ кога неодамна на аеродромот во Сараево стигнале мали количества вакцини.

„Што ни значат нам што стигнале 14.000 вакцини – тоа сè уште е измама“, кажа Додик.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе