Во Република Српска

Додик: Црногорските пратеници кои гласаа за Резолуцијата се непожелни

Српскиот член и претседавач на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик изјави дека сите пратеници во собранието на Црна Гора кои гласаа за Резолуцијата за Сребреница не се добредојдени во Република Српска бидејќи таа нивна одлука претставува директен удар врз РС и српскиот народ.

EPA-EFE

„Со овој чин на донесување на спомнатата резолуција црногорското собрание се претвори во антисрпски политички театар“, истакна Додик.

Тој праша каква врска има Црна Гора со трагичните настани во БиХ и каков е мотивот за донесување на таков акт кој е донесе безобразно и без аргументи, без оглед дали станува збор за нивен личен став или станува збор за исполнување на интересите на антисрпските странски наредбодавци.

„Се поставува прашањето зошто опозицијата од Република Српска сега цело време молчи, а се фалеа со добрите односи со Алекс Бечиќ, Дритан Абазовиќ и уште некои. И кога се веќе во толку добри односи зошто не се изборија да го спречат усвојувањето на оваа срамна антисрпска резолуција“, кажа Додик.

Праша и зошто никој од опозицијата не излегол и јасно и гласно не го осудил овој непријателски чин на своите политички пријатели од Црна Гора.

Собранието на Црна Гора на 17 јуни изгласа Резолуција за забрана на негирањето на наводниот геноцид во Сребреница. За усвојување на резолуцијата гласаа 55 пратеници, против беа 19, а воздржани седум.

Резолуцијата, меѓу другото, подразбира дека „парламентот осудува и признава дека во Сребреница се случил геноцид и дека се убиени повеќе од 8.000 Бошњаци“.

Со текстот на резолуцијата е предвидено 11 јули да биде прогласен за Ден на сеќавањето на жртвите на Сребреница, да се афирмира мирот и стабилноста и да се повикаат јавните институции да ги истражат воените злосторства.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Западот може да му послужи на остатокот од светот како изложба на ужасни и очигледно неуспешни идеи, меѓу кои се и комунизмот, фашизмот, нацизмот, феминизмот, анархизмот и, во последно време, либерализмот.

повеќе

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе