„Директен удар на Трамп“: ЕУ и Мексико со трговски договор ги елиминираа царинските давачки

Мексико и Европската унија постигнаа договор за нов трговски договор со кој практично ги елиминираат царините во меѓусебната трговија.

Обемниот документ ќе ги поедностави царинските постапки и ќе ги укине тарифите на „речиси сите“ производи со кои се тргува меѓу земјите членки на ЕУ и Мексико, јави Си-ен-ен повикувајќи се на соопштението на Европската комисија објавено во сабота.

Претставниците на Мексико и на ЕУ уште минатата година најавија дека ќе ги забрзаат преговорите за да го обноват трговскиот договор потпишан во 2000 година, откако САД се заканија со воведување на тарифи на увоз на мексиканска роба и со повлекување од Северноамериканскиот договор за слободна трговија (НАФТА).

Си-ен-ен проценува дека претставниците на Мексико и на ЕУ „изгледа директно удираат на мерките на американскиот претседател Доналд Трамп со изјавите во кои го фалат договорот како одбрана на ‘отворена’ трговија и трговија ‘заснована на прописи’“.

„Мексико и ЕУ делуваа заедно и постигнаа решение во заедничка корист. Го направивме тоа како партнери кои се подготвени да разговараат за да ги одбранат своите интереси, и кои се истовремено подготвени на компромиси за да ги исполнат очекувањата на другата страна“, изјави претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер.

Договорот, според Си-ен-ен, претставува исчекор во потпирањето на Мексико на трговијата со САД.

Официјалните претставници, исто така, велат дека договорот ја отвора вратата на компаниите во Европската унија или Мексико да учествуваат на тендери за државни договори во странство, како и да ги регулираат работните, безбедносните и стандардите за заштита на животната средина.

Деталите на договорот ќе бидат предмет на понатамошни преговори пред да бидат формализирани.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе