Денеска почнува огромна воена вежба на НАТО, најголема во историјата на Балтикот

Голема вежба на НАТО, најголема во историјата на Балтикот, почнува денес, јавува Би-би-си. Вежбите се изведуваат под кодното име „Еж“ (Hedgehog). Вежбите ќе се одржат во Естонија во текот на следните две недели и во нив ќе учествуваат 15.000 војници од десет земји, вклучувајќи ги Велика Британија, САД, Финска и Шведска.

Фото: ЕПА

И покрај тоа што беа планирани долго пред Русија да ја почне својата инвазија на Украина, вежбите се одржуваат во време на значително зголемени тензии меѓу НАТО и Москва.

Во контекст на руската инвазија, вежбите се мошне симболични за балтичките држави бидејќи нивната намера е да ја тестираат нивната способност да одговорат на евентуален руски напад.

НАТО планира уште три воени вежби – „Бранител Европа“ (Defender Europe) и „Брз одговор“ (Swift Response), во кои ќе учествуваат 18.000 војници од 20 земји, а ќе се одржат во Полска и во осум други земји. Во вежбата под кодно име „Железен волк“ (Iron Wolf) во Литванија ќе учествуваат 3.000 сојузнички војници и 100 возила.

„Вежбите како овие покажуваат дека НАТО е силен и подготвен да ги заштити нашите нации и да се брани од каква било закана. Тоа се редовни вежби, планирани долго пред руската брутална и неоправдана инвазија на Украина, но помагаат да се отстрани секоја можност за погрешно проценување или недоразбирање за нашата решеност да ја заштитиме и одбраниме секоја педа од сојузничката територија. Вежбите на НАТО се одбранбени, транспарентни и во согласност со нашите меѓународни обврски“, изјави портпаролката на НАТО, Оана Лунгеску.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе