Ковид-19

Делта-сојот на коронавирусот потврден и во Виена

По повеќе места во долна Австрија, делта-сојот на коронавирусот, односно индиската мутација, сега е идентификувана и во Виена.

Фото: ЕПА

Значително позаразниот сој е потврден кај 12 случаи, објави покраинскиот кризен штаб. Беше истакнато дека се работи претежно за повратници од патување, кои веќе се излекувани.

Сепак, Андреас Хубер од Кризниот штаб рече дека во моментов има 19 активни случаи за кои се сомнева дека се со делта-сојот. Секвенцирањето на овие 19 примероци е во тек, а според Хубер, досега се покажало дека во 40% од случаите е потврден делта-сојот.

Во последните 24 часа во Австрија се регистрирани 112 новозаразени од коронавирусот, што е најмал број од август минатата година. Последен пат имало помалку новозаразени лани на 10 август.

Минатиот понеделник имаше уште 279 новозаразени.

И бројот на починатите заразени со коронавирусот исто така е многу мал, а од вчера почина само едно лице.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе