Ковид-19

Делта-сојот на коронавирусот потврден и во Виена

По повеќе места во долна Австрија, делта-сојот на коронавирусот, односно индиската мутација, сега е идентификувана и во Виена.

Фото: ЕПА

Значително позаразниот сој е потврден кај 12 случаи, објави покраинскиот кризен штаб. Беше истакнато дека се работи претежно за повратници од патување, кои веќе се излекувани.

Сепак, Андреас Хубер од Кризниот штаб рече дека во моментов има 19 активни случаи за кои се сомнева дека се со делта-сојот. Секвенцирањето на овие 19 примероци е во тек, а според Хубер, досега се покажало дека во 40% од случаите е потврден делта-сојот.

Во последните 24 часа во Австрија се регистрирани 112 новозаразени од коронавирусот, што е најмал број од август минатата година. Последен пат имало помалку новозаразени лани на 10 август.

Минатиот понеделник имаше уште 279 новозаразени.

И бројот на починатите заразени со коронавирусот исто така е многу мал, а од вчера почина само едно лице.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе