Делегација на талибанците престојува во дводневна посета на Кина

Деветчлена талибанска делегација е во дводневна посета на Кина, каде што се состанаа со министерот за надворешни работи за да разговараат за мировниот процес и безбедносните прашања, изјави денеска портпаролот на групата.

Фото: ЕПА

„На состаноците се разговараше за политиката, економијата и прашањата поврзани со безбедноста на двете земји, како и за моменталната состојба во Авганистан и мировниот процес“, напиша портпаролот на талибанците, Мохамад Наем, на Твитер.

Безбедноста во Авганистан, со кој Кина дели граница, брзо се влошува, бидејќи САД ги повлекуваат своите војници.

Талибанците почнаа серија офанзиви, окупирајќи ги областите и граничните премини низ целата земја, сѐ додека не беше постигнат значителен напредок во мировните преговори во престолнината на Катар.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Радован Павловски (1935, Ниш, Србија) е водечко име на третатта генерација македонски писатели, која во нашата литература се појави во шеесеттите години на минатото столетие и внесе нов творечки дух со препознатлив национален белег.

повеќе

Во јавните високообразовни институции, научноистражувачката дејност е целосно маргинализирана под неопходниот минимум.

 

повеќе

Го потсетувам претседателот на државата дека уставниот рок за создавање на парламентарно мнозинство е 20 дена, а веќе 30 дена Владата нема парламентарно мнозинство.

повеќе