Дарвиновите бележници исчезнале од библиотеката на Кембриџ, украдено и „дрвото на животот“

Универзитетот во Кембриџ испрати денес апел за да се најдат двата бележници на Чарлс Дарвин за кои верува дека се украдени од библиотеката на универзитетот, од кои едната ја содржи неговата скица на „дрвото на животот“, симболот не неговата теорија на еволуцијата.

EPA-EFE

„По опсежно пребарување, најголемо во историјата на библиотеката, конзерваторите заклучија дека бележниците, чие исчезнување за првпат е пријавено во јануари 2001 година, се веројатно украдени“, објавено е на сајтот на универзитетот.

Полицијата е известена, а тетратките за кои се проценува дека вредат неколку милиони фунти, се внесени во базата на украдени уметнички дела на Интерпол.

„Длабоко жалам што овие бележници не се најдени и покрај бројните пребарувања во последните 20 години, вклучувајќи го и најголемото пребарување во историјата на оваа библиотека претходно годинава“, изјави директорката на библиотечната служба Џесика Гарднер.

Апелот е испратен на „денот на еволуцијата“ со кој се одбележува годишнината од објавувањето на „Потеклото на видовите“, големото научно дело на англискиот природонаучник, на 24 ноември 1859 година.

Универзитетот објасни дека двата бележници во септември 2000 година биле изнесени од просторијата во која се чуваат највредните дела на библиотеката за да бидат фотографирани.

При рутинска контрола во јануари 2001 било утврдено дека кутијата во која биле бележниците не е на своето место.

Библиотекарите во текот на годините верувале дека бележниците биле ставени на погрешно место во библиотеката во која има 10 милиони книги, мапи, ракописи и други предмети.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе