„Тоа и тие самите го знаат“

Дачиќ: Приштина ќе изгуби ако дојде до гласање за прием во Интерпол

Министерот за надворешни работи на Србија Ивица Дачиќ изјави дека е сигурен дека Приштина ќе изгуби доколку на Генералното собрание на Интерпол во Чиле дојде до гласање за прием на Косово во таа организација. „Тоа го знаат сите, дури и тие“, кажа Дачиќ за Политика.

Седницата на Генералното собрание на Интерпол почнува во вторник, на 15 октомври, во 11 часот, а на третиот ден од заседанието, во четврток 17 октомври, на дневниот ред ќе биде барањето на Приштина за прием во таа организација.

Според Политика, ако дојде до гласање и оваа година тоа ќе се одвива во два круга, но српските претставници се надеваат дека нема да има пауза, за да се спречи дополнителен притисок врз земјите членки.

Ова ќе биде четврти пат Интерпол да одлучува за барањето на Приштина. За влез во оваа организација потребна е поддршка од две третини од земјите членки.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе