Српскиот министер за надворешни работи

Дачиќ: Гана го повлече признавањето на Косово

Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ утрово за ТВ Прва изјави дека Гана го повлекла признавањето на независноста на Косово.

Гана е 16-та земја што го повлекла признавањето на Косово од јануари 2012 година.

Дачиќ рече дека изминатиов викенд пристигнала нота од Министерството за надворешни работи на Гана во која се наведува дека земјата го повлекува признавањето на Косово.

„Тоа е најголемата земја досега што го сторила тоа, со население од 30 милиони, три пати поголема од Србија. Гана ѝ беше традиционален пријател и на Југославија“, рече Дачиќ.

Тој додаде дека до крајот на годинава очекува уште повеќе повлекувања на признавањето на поранешната српска покраина како посебна држава.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе