Црна Гора го прогласи српскиот амбасадор за непожелен, бараат да ја напушти земјата

Српскиот амбасадор во Црна Гора, Владимир Божовиќ е прогласен за непожелна личност и од него е побарано да ја напушти Црна Гора, објавија во саботата медиумите во Белград и Подгорица, повикувајќи се на изјава на Министерството за надворешни работи на Црна Гора.

Се тврди дека српскиот амбасадор „ја омаловажи државата што му пружи дипломатско гостопримство“ и дека неговото однесување не е во „согласност со вообичаените и прифатливи стандарди за вршење дипломатска должност“.

„Вчера, амбасадорот Божовиќ нелегалното и нелегитимното Собрание на Подгорица 1918 година го нарече ‘ослободување’ и ‘слободна волја’ на црногорскиот народ, со што уште еднаш, на најдиректен начин, ја омаловажи државата која му даде дипломатско гостопримство“, пишува порталот Вијести со седиште во Подгорица, повикувајќи се на објавата на Министерството за надворешни работи на Црна Гора.

Вијести известуваат дека Министерството за надворешни работи се повика на членовите 9 и 41 од Виенската конвенција за дипломатски привилегии и имунитети, врз основа на кои во саботата амбасадорот на Република Србија во Црна Гора, Владимир Божовиќ, го прогласи за непожелен и побара да ја напушти Црна Гора.

Државната телевизија (РТЦГ) ја цитира изјавата дека однесувањето на српскиот амбасадор „не е во согласност со вообичаените и прифатливи стандарди за вршење дипломатска должност“.

Се наведува дека „по долго и континуирано мешање во внатрешните работи на Црна Гора, однесувањето и изјавите некомпатибилни со вообичаените и прифатливи стандарди за вршење дипломатска должност, по неколку вербални и писмени предупредувања за неприфатливоста на таквото однесување“, повторно „ја омаловажува државата што му даде дипломатско гостопримство“.

Така, како што РТЦГ ја цитира изјавата на Министерството за надворешни работи, „го понижи и највисокото законодавно и претставничко тело - Парламентот на Црна Гора, кој на 29 ноември 2018 година донесе Резолуција за поништување на одлуките на Парламентот во Подгорица со кој се укинува дотогашниот суверенитет на Црна Гора, анексијата на нејзина територија на Кралство Србија и присилно детронизираниот крал Никола Петровиќ Његош“.

„Министерството за надворешни работи на Црна Гора на вообичаен начин го извести за ова Министерството за надворешни работи на Србија, со нота, а нотата ќе му биде врачена и на амбасадорот Божовиќ“, пренесува РТЦГ.

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе