Црна Гора го повика „на рапорт“ амбасадорот на Србија

Амбасадорот на Србија во Подгорица Зоран Бингулац бил повикан на разговор во министерството за надворешни работи на Црна Гора, јавува Танјуг.

Црногорското министерство соопшти дека го повикало „поради континуираните негативни изјави на српските државни и други функционери за внатрешните прашања на Црна Гора, кои кулминираа со изјавата на членот на владата на Србија, министерот за иновации и технолошки развој Ненад Поповиќ“.

Црногорскиот државен секретар Зоран Јанковиќ ги оцени како „загрижувачки“ и „непримерни“ изјавите на српскиот министер Поповиќ, и кажа дека очекува официјален Белград да се „огради“ од тие изјави.

„Тешките квалификации изнесени на сметка на претседателот на Црна Гора се неприфатливи, не се на линијата на добрососедските односи и не придонесуваат на вкупната соработка на двете држави“, му кажа Јанковиќ на српскиот амбасадор.

Се додава дека Јанковиќ ја „оценил како непримерна интензивната и негативна кампања која неоправдано и без аргументи се води во Србија по повод нацрт законот за слобода на вероисповедта, или уверувањата за правната позиција на верските заедници на Црна Гора“.

Министерот во српската влада Ненад Поповиќ кажа дека претседателот на Црна Гора Мило Ѓукановиќ е „најголемиот криминалец во Европа“.

Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. 

повеќе

Не се соочуваме со вооружен конфликт, туку со војна на мисли. Чувството на страв, несигурност или територија по самоубиствен напад, никогаш повеќе не можеш да го вратиш.

повеќе