Фајловите за ЏФК откриваат

ЦИА не го нарачала убиството на Кенеди, ФБИ го следело сексуалниот живот на Мартин Лутер Кинг

Истрагите за тоа дали озлогласениот напаѓач Ли Харви Освалд бил поврзан со Централната разузнавачка агенција на САД (ЦИА) биле залудни, покажаа новите објавени досиеја за атентатот на Џон Фицџералд Кенеди.

Документ на ЦИА од 1975 година ја опишува потрагата по името на Освалд на списоците на информаторите и потенцијалните регрути. Доверливите досиеја објавени во петокот откриваат дека ЦИА била загрижена дека Освалд можеби некако воспоставил врски со безбедносни извори во текот на престојот во СССР.

Истрагата за тоа дали „Освалд некогаш бил користен од Агенцијата или бил поврзан со неа на кој било можен начин“ почнала на 22 ноември 1963 година, пет дена по атентатот на Кенеди во Далас.

Меѓутоа, проверките на базите на разузнавачки податоци, вклучувајќи ги и листите на информатори што се користеле во СССР, Мексико и Куба, не дале докази дека Освалд се појавил на радарот на ЦИА за ангажирање.

И обидите да се открие дали атентаторот на ЏФК бил испитуван од која било владина агенција по неговото враќање од СССР во 1962 година дале негативни резултати. Извештајот на ЦИА заклучува дека агенцијата знае за тврдењата што го поврзуваат Освалд со неа, но вели дека обвинувањата „се целосно неосновани“.

Документот на ЦИА, исто така, наведува пет фајла за Освалд што ѝ се достапни на агенцијата од ФБИ, американскиот Стејт департмент и американската морнарица, пред убиството на претседателот во Далас.

„Треба да се забележи дека справувањето со записите во врска со Освалд пред атентатот не е многу итно, бидејќи името на Освалд немало посебно значење пред тој фатален настан (атентатот на ЏФК)“, се вели во документот.

Во петочната група документи има и анализа на ФБИ за лидерот за граѓански права, Мартин Лутер Кинг Џуниор, од март 1968 година. Извештајот е составен еден месец пред неговиот атентат и ги разгледува неговите политички цели и личен живот.

„Начинот на живот што Кинг сака да го води во ова критично време би можел да има значајно влијание врз иднината на расизмот во Соединетите Држави, и од таа причина е подготвен овој документ“, пишува во досието на ФБИ.

Според ФБИ, се сметало дека Кинг следи „марксистичко-ленинистичка линија“, додека најмалку осум лица од неговата група за граѓански права се идентификувани како потенцијално поврзани со комунизмот.

Личното однесување и сексуалните искуства на Кинг се исто така споменати во досиејата на ФБИ. Една белешка тврди дека во јануари 1964 година, Кинг „учествувал во уште една, дводневна, пијана сексуална оргија“ во Вашингтон.

„Во текот на следните години и сè до денес Кинг продолжи тајно да ја спроведува својата сексуална изопаченост, додека во јавноста се претставува како морален лидер на религиозна осуда“, се додава во извештајот.

Другите информации достапни во 676-те претходно необјавени детали за убиството опишуваат митинг на марксистичката партија Црн пантер во Чикаго во 1970 година. Документот на ЦИА открива имиња на спонзори на Комунистичката партија именувани на конференцијата.

Следејќи ги слепо своите геостратешки планови, можно е американските геостратези и во Македонија да направија уште една грешка, во низата грешки во последните две декади.

повеќе

Подгорица во 2019 година ќе добие споменик на Јосип Броз Тито.

повеќе

Mоменталната правна поставеност на урбанистичкото планирање не обезбедува соодветна судска заштита на граѓаните.

повеќе