Чиле покани делегација на Косово на собранието на Интерпол

Чиле, домаќинот на годинешното собрание на Интерпол кое почнува на 15 октомври, во последен час одобри учество на делегација на Косово на овој собир, јавува РТС.

Чилеанските власти ѝ одобриле учество на делегацијата на Приштина на Генералното собрание на Интерпол, кое од 15 до 18 октомври се доржува во престолнината Сантијаго.

Минатогодишниот обид на Приштина Косово да стане полноправен член на Интерпол беше неуспешен, бидејќи иницијативата не го доби потребното мнозинство гласови.

Претходно српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ истакна дека од минатото генерално собрание на Интерпол во Дубаи, на кое не беше прифатено барањето, не дошло до никакви промени, кои би влијаеле на промена на одлуката за прием на Косово.

Тој потсети и дека евентуален прием би довел до политизација на професионалната полициска организација, а дека една од далекусежните последици би било и распишување потерници врз основа на политички, а не полициски критериуми.

ЕУ покажа дека не е во состојба да ги исполни ветувањата дадени пред скоро две децении во Солун и одлучи веќе да не се преправа.

повеќе

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе