Чарлс Трети денеска официјално станува крал

Чарлс Трети официјално ќе биде прогласен за нов британски крал на денешната церемонија пред Советот за пристапување во палатата Сент Џејмс во Лондон.

Фото: ЕПА

Ова го соопшти Бакингемската палата.

Состанокот на Советот за пристапување, церемонијално тело кое вклучува високи владини личности ќе има два дела, објавување на новиот монарх и потпишување на кралската заклетва за зачувување на безбедноста на црквата на Шкотска.

Во текот на денот парламентот треба да положи заклетва на кралот и да му изрази сочувство за смртта на неговата мајка, поранешната кралица Елизабета Втора, а новиот крал потоа треба да ги прими премиерката и министрите на Владата, според британските медиуми.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе