Бугарија и Грција ќе се снабдуваат со гас од Азербејџан

Бугарија и Грција започнаа изградба на гасовод кој ќе овозможи снабдување со гас од Азербејџан до Бугарија, наведе порталот Енерџи маркет прајс.

На церемонијата во близина на границата, премиерите Бојко Борисов и Алексис Ципрас го надгледуваа официјалниот почеток на изградбата на интерконекцијата помеѓу гасоводните системи на двете земји.

По неколкугодишните одложувања, 182 километарската интерконекција помеѓу Бугарија и Грција со почетен годишен капацитет од 3 милијарди кубни метри се очекува да биде подготвена до крајот на 2020 година и ќе пренесува главно азербејџански гас за Бугарија.

„Проектот е од стратешко значење не само за нашите две земји, туку и за цела Европа, вклучувајќи ги и земјите од Западен Балкан“, рече Борисов.

„Тоа ќе доведе до вистинска диверзификација на испораките на гас“.

Се проценува дека грчко-бугарската гасоводна интерконекција ќе чини 240 милиони евра.

Нема пазар доколку нема информации. Дајте ги информациите за пазарот на грозје.

повеќе

Овој термин, без исклучок го употребуваат сите партии кога се во опозиција. СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, Алијанса за Албанците, ДПА...

повеќе