Бугарија ги укинува „златните пасоши“, не довеле до реални инвестиции

Бугарската влада усвои закон за укинување на таканаречените „златни пасоши“, програма која овозможува давање државјанство во замена за големи инвестиции. Законот треба да го усвои парламентот.

EPA-EFE

Министерството за правда на Бугарија соопшти дека „златните пасоши“ не довеле до вистински инвестиции во земјата.

Граѓаните на земји надвор од Европската Унија добиваа постојана дозвола за престој во Бугарија (златна виза) или „златен пасош“ благодарение на инвестиции, главно купување на државни хартии од вредност или банкарски депозити во земјата.

Тоа, меѓутоа, не биле вистински инвестиции кои придонесуваат на развој на економијата и отворањето работни места. Вредноста на златната виза е инвестиција од 525.000 евра, а на златен пасош 1,05 милиони евра.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе

Откривањето на минатото ни помага многу да ги научиме изненадувањата на иднината.

повеќе