Бугарија ги укинува „златните пасоши“, не довеле до реални инвестиции

Бугарската влада усвои закон за укинување на таканаречените „златни пасоши“, програма која овозможува давање државјанство во замена за големи инвестиции. Законот треба да го усвои парламентот.

EPA-EFE

Министерството за правда на Бугарија соопшти дека „златните пасоши“ не довеле до вистински инвестиции во земјата.

Граѓаните на земји надвор од Европската Унија добиваа постојана дозвола за престој во Бугарија (златна виза) или „златен пасош“ благодарение на инвестиции, главно купување на државни хартии од вредност или банкарски депозити во земјата.

Тоа, меѓутоа, не биле вистински инвестиции кои придонесуваат на развој на економијата и отворањето работни места. Вредноста на златната виза е инвестиција од 525.000 евра, а на златен пасош 1,05 милиони евра.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе