Бугарија ги потврди првите четири случаи на зараза со коронавирусот

Бугарија денес ги објави првите четири потврдени случаи на зараза со коронавирусот.

Двајца мажи од северниот град Плевен и две жени од централниот град Габрово се позитивни на тестирањето спроведено во целата земја, изјави Тодор Катнарџиев, шев на Националниот центар за инфективни и паразитски болести.

Владата греба да одржи итен состанок во текот на денот за да рагледа дополнителни мерки за спречување на ширењето на коронавирусот.

Бугарија воведе скенирање на телесната температура на аеродромите и гранични пунктови за спречување на ширење на болеста.

Во четвртокот бугарската влада објави национална епидемија на друга болест, грипот, затворајќи ги сите училишта до 11 март.

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе