Бугарија ги потврди првите четири случаи на зараза со коронавирусот

Бугарија денес ги објави првите четири потврдени случаи на зараза со коронавирусот.

Двајца мажи од северниот град Плевен и две жени од централниот град Габрово се позитивни на тестирањето спроведено во целата земја, изјави Тодор Катнарџиев, шев на Националниот центар за инфективни и паразитски болести.

Владата греба да одржи итен состанок во текот на денот за да рагледа дополнителни мерки за спречување на ширењето на коронавирусот.

Бугарија воведе скенирање на телесната температура на аеродромите и гранични пунктови за спречување на ширење на болеста.

Во четвртокот бугарската влада објави национална епидемија на друга болест, грипот, затворајќи ги сите училишта до 11 март.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе