Ново истражување предизвика полемики

Бројот на починати од корона е двапати поголем од официјалниот, вели контроверзна студија, други велат - претпоставки и шпекулации

Бројот на починатите од коронавирусот во светот е повеќе од двапати поголем од официјалните 3,24 милиони, според нова студија, која предизвика контроверзии.

Фото: ЕПА

Повеќе од 905.000 луѓе починаа од ковид-19 во САД, 57 отсто повеќе од официјалната бројка, открија во четвртокот научниците од Институтот за здравствени пресметки и процени на Универзитетот во Вашингтон.

Тоа е повеќе од која било друга земја.

Официјалната бројка на САД е околу 580.000, според статистичките податоци на Универзитетот Џон Хопкинс.

Во светот, според пресметките на американските научници, има вкупно околу седум милиони починати, што е над двапати повеќе од официјалните 3,24 милиони починати, забележани од Универзитетот Џон Хопкинс.

Научниците го проучувале отстапувањето во смртноста помеѓу март 2020 и 3 мај 2021 година, споредувајќи со она што нормално би се случило во една година без пандемија, а потоа ги зеле предвид факторите поврзани со пандемијата.

Ги добиле, велат, броевите што ја отсликуваат исклучиво смртта од САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува ковид-19.

„Колку и да изгледа страшна пандемијата на коронавирусната болест, оваа анализа покажува дека реалниот број е значително полош“, рече директорот на Институтот, д-р Крис Мареј, во изјавата што следуваше по објавувањето на резултатите.

„Откривањето на реалниот број на починатите од ковид-19 не само што ни помага да ја согледаме големината на оваа глобална криза, туку и им дава вредни информации на креаторите на политиките при развивањето планови за одговор и закрепнување.“

 

Вистински обем на пандемијата или потенцијално претерување?

Додека некои ја поздравија студијата како попрецизен показател за реалниот обем на пандемијата, други сметаат дека таа е потенцијално претерување.

„Мислам дека целокупната порака за ова (дека смртните случаи се значително потценети, а на некои места и повеќе отколку на друго место) веројатно е гласна, но апсолутните бројки се пониски од многу причини“, изјави епидемиологот од универзитетот Харвард Вилијам Ханаге за НПР.

„Нивната процена за поголем број починати е огромна и е во спротивност со нашите истражувања и истражувањата на другите“, изјави за НПР д-р Стивен Волф, кој ја водеше претходната студија. „Во нивниот модел се вградени многу претпоставки и шпекулации.“

„Анализата само покажува колкав предизвик е за време на пандемија точно да се следи смртта и всушност пренесувањето на ковид-19“, рече тој.

„И фокусирајќи се на вкупната стапка на смртност од ковидот, мислам дека откриваме колкаво и досега било влијанието на ковид и колкаво може да биде во иднина.“

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе

ДУИ, која по конфликтот го вееше албанското црвено - црно знаме, потоа синото, на следните избори ќе го вее зеленото.

повеќе