Брнабиќ: Заедницата на српски општини мора да биде формирана онака како што е договорено

Српската премиерка Ана Брнабиќ изјави дека прашањето на Косово и односот со Приштина останува еден од најголемите предизвици и прашање за безбедноста на земјата.

EPA-EFE

Истакна дека Србија имплементирала сѐ што било договорено во Брисел и порача дека Заедницата на српски општини (ЗСО), што е обврска на Приштина, мора да биде формирана како што е договорено, а не како невладина организација.

Брнабиќ истакна дека околу ЗСО нема понатамошен дијалог, и дека е разочарувачко тоа што ЕУ, која, како што истакна, е стратегиска цел на српската влада, дозволила ЗСО да не биде формирана ни седум години откако е договорена.

Како што истакна, цивилизациска норма и црвена линија е ако нешто испреговарате и потпишете, тогаш и да го имплементирате.

Брнабиќ истакна дека прашањето на Косово и Метохија останува главното прашање за безбедноста на Србија, за да не се случи „некој ден некој, намерно или случајно, со провокација да направи ситуација да имаме оружен судир“ како во Нагорно Карабах.

„Тоа не можеме да го дозволиме“, кажа Брнабиќ и истакна дека Белград има многу повеќе да изгуби од Приштина.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе