На Борис Џонсон

Британските пратеници го изгласаа планот да ја напуштат ЕУ на 31 јануари

Британските пратеници денеска го изгласаа предлог-законот на Борис Џонсон за брегзитот. Пратениците и понатаму може да влијаат на законот, но ова значи дека брегзит-договорот на премиерот засега ја има нивната поддршка.

Премиерот Борис Џонсон го спакува брегзитот за Божиќ, откако британските законодавци во петокот гласаа за поддршка на неговиот предлог-договор за повлекување.

„Сега земјава е еден чекор поблиску до брегзитот“, рече премиерот по гласањето.

Ова значи дека Велика Британија е законски обврзана да ја напушти ЕУ на 31 јануари и да преговара за договор за идните односи со ЕУ до крајот на 2020 година во таканаречениот „период на транзиција“.

Предлог-законот беше поддржан од големо мнозинство од 358 пратеници (пратеници) наспрема 284, со разлика од 124.

„Денес ќе го оствариме ветувањето што го дадовме пред народот и ќе го спакуваме брегзитот за Божиќ“, рече Џонсон пред гласањето, кое доаѓа само еден ден откако парламентот официјално беше повторно отворен.

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе

Најголемата закана од оружје засновано на ВИ не доаѓа од поединечни земји. Заканата ќе дојде од недржавни актери.

повеќе