На Борис Џонсон

Британските пратеници го изгласаа планот да ја напуштат ЕУ на 31 јануари

Британските пратеници денеска го изгласаа предлог-законот на Борис Џонсон за брегзитот. Пратениците и понатаму може да влијаат на законот, но ова значи дека брегзит-договорот на премиерот засега ја има нивната поддршка.

Премиерот Борис Џонсон го спакува брегзитот за Божиќ, откако британските законодавци во петокот гласаа за поддршка на неговиот предлог-договор за повлекување.

„Сега земјава е еден чекор поблиску до брегзитот“, рече премиерот по гласањето.

Ова значи дека Велика Британија е законски обврзана да ја напушти ЕУ на 31 јануари и да преговара за договор за идните односи со ЕУ до крајот на 2020 година во таканаречениот „период на транзиција“.

Предлог-законот беше поддржан од големо мнозинство од 358 пратеници (пратеници) наспрема 284, со разлика од 124.

„Денес ќе го оствариме ветувањето што го дадовме пред народот и ќе го спакуваме брегзитот за Божиќ“, рече Џонсон пред гласањето, кое доаѓа само еден ден откако парламентот официјално беше повторно отворен.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе