Британските пратеници гласаат за одложување на брегзитот и нов референдум

Британските парламентарци денес ќе гласаат за одржување на втор референдум за брегзитот, јавуваат британските медиуми.

Претседавачот на Долниот дом на парламентот неочекувано одобри гласање за одржување втор референдум за излегувањето на Британија од ЕУ.

Предлогот го поднесе пратеничката Сара Воластон, која за својот предлог доби поддршка од либералдемократите.

Во предлогот се наведува дека брегзитот треба да се одложи за да се спроведе уште едно јавно советување, односно за јавноста да гласа на референдум. На тој референдум би се понудила опција за останување во Европската Унија.

 

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе