Пропадна планот на премиерот

Британскиот парламент го одби предлогот на Џонсон за предвремени избори (ВИДЕО)

Британскиот парламент не гласаше за планот на премиерот Борис Џонсон за свикување општи избори на 12 декември.

Според британскиот систем, за да се свикаат предвремени избори, потребно е двотретинско мнозинство во парламентот.

Денес на гласањето не гласаа лабуристите, па Џонсоновиот план за предвремени избори пропадна.

Резултатот на гласањето беше 299 за и 70 против.

Гардијан пишува дека сега се очекува Џонсон да го поддржи планот на либерал демократите за промена на изборниот закон за да дојде до предвремени избори.

Либерал демократите сакаат избори на 9 декември, додека студентите се сѐ уште на универзитетите, додека конзервативците сакаат гласање на 12 декември.

Сепак, лидерот на лабуристите Џереми Корбин изјави дека неговата партија би можела да гласа за предвремени избори според планот на либерал демократите, бидејќи се под притисок да се свикаат предвремени избори.

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе