Британски разузнавачи: Русија формира нова копнена војска, нуди бонуси на регрутите

За да ја зајакне операцијата во Украина, Русија речиси сигурно воспоставува нова голема формација на копнени сили, Трет армиски корпус (3 АЦ), со седиште во Мулин, источно од Москва, соопшти денеска британското Министерство за одбрана во својот дневен извештај за ситуацијата во Украина.

Илустрација: ЕПА

„Русија веројатно планира да распореди голем дел од 3 АЦ од новоформираните волонтерски единици кои собираат регрути низ целата земја. Руските регионални политичари потврдија дека на потенцијалните регрути им се нудат големи парични бонуси по заминувањето во Украина“, пишува министерството.

„Регрутите можат да бидат мажи до 50 години и со завршено средно образование. Рускиот армиски корпус обично се состои од 15.000 до 20.000 војници, но на Русија веројатно ќе ѝ биде тешко толку да го пополни 3 АЦ, имајќи предвид дека јавноста не покажува премногу ентузијазам за доброволно учество во борбите во Украина“, се додава.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе