Британски падобранци за малку ќе се судреле со американски борбени авиони Ф-15

Двајца британски падобранци за малку ќе се судреле со борбени авиони што летале 560 километри на час, покажува еден воен извештај.

Додека понирале со брзина од 190 км/ч, падобранците со камерите на своите шлемови снимиле како под нив минуваат два ловци Ф-15, пренесува Би-би-си.

Воздухопловната контрола требала на пилотите да им јави дека падобранците се во воздух, пишува во извештајот на воениот одбор.

Во американската база се разговара со пилотите дали биле свесни за таа опасност, додава Би-би-си.

Одборот не можел да утврди колку точно недостигало до судир над аеродромот Четерис на 17 април.

Инцидентот бил категоризиран во втората најопасна категорија.

„Падобранците немале контрола врз брзината и насоката, но можеле да ги отворат падобраните и да го забават падот“, се наведува во извештајот.

Потребна е промена на Законот за влада и на Изборниот законик, со која ќе се воведе правилото избор на автентична техничка влада која би владеела за време на изборниот процес, од распуштањето на парламентот до формирањето нова влада односно за време на изборната кампања.

повеќе

И Груевски и Заев дојдоа како демократи, заминаа како автократи.

повеќе

Македонија од своето осамостојување постојано е на листата држави за чии граѓани е потребно да имаат британски визи доколку сакаат да патуваат во Обединетото кралство. 

повеќе