Британски министер: Ќе вршиме притисок да го задушиме финансирањето на руската воена машина

Министерот за надворешни работи Џејмс Клеверли рече дека Обединетото Кралство ќе продолжи да врши притисок да го „задуши финансирањето на руската воена машина", пренесува Си-ен-ен.

Фото: ЕПА

„Видовме очигледното целење на цивилната инфраструктура што е против хуманитарното право, што е спротивно на законот за вооружен конфликт“, рече Клеверли.

„Мораме да се погрижиме да собереме докази за сите овие случаи, така што рускиот режим, кој ја води оваа целосно незаконска, целосно неоправдана војна во Украина, ќе одговара пред меѓународните судови откако ќе се реши ова“, истакна министерот.

„Ќе продолжиме да вршиме притисок да го задушиме финансирањето на руската воена машина за да се обидеме да ја завршиме оваа војна што е можно поскоро“, додава Клеверли.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе