Британски министер: Ќе вршиме притисок да го задушиме финансирањето на руската воена машина

Министерот за надворешни работи Џејмс Клеверли рече дека Обединетото Кралство ќе продолжи да врши притисок да го „задуши финансирањето на руската воена машина", пренесува Си-ен-ен.

Фото: ЕПА

„Видовме очигледното целење на цивилната инфраструктура што е против хуманитарното право, што е спротивно на законот за вооружен конфликт“, рече Клеверли.

„Мораме да се погрижиме да собереме докази за сите овие случаи, така што рускиот режим, кој ја води оваа целосно незаконска, целосно неоправдана војна во Украина, ќе одговара пред меѓународните судови откако ќе се реши ова“, истакна министерот.

„Ќе продолжиме да вршиме притисок да го задушиме финансирањето на руската воена машина за да се обидеме да ја завршиме оваа војна што е можно поскоро“, додава Клеверли.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Па како што велеле НЕ моите омилени македонски преродбеници од 19 век, и јас ќе кажам НЕ на овој предлог.

повеќе

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно, автоматски и линеарно.

повеќе

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе