Британска новинарка: Не давајте пари за Нотр Дам, многу луѓе живеат во сиромаштија

Тие пари подобро е да се потрошат на справување со сиромаштијата, војните на банди и дилањето дрога во париските предградија и „Џунглата“ во Кале, рече вчера познатата британска новинарка и ТВ-личност Џенет Стрит-Портер.

„Се натажив кога видов дека гори, бидејќи, очигледно, тоа претставува повеќе од само зграда - тоа е дел од француската цивилизација, па дури и британските кралеви биле крунисувани во неа пред стотици години“, рече 72-годишната Стрит-Портер во ТВ-емисија. „Значи, тоа е симбол на многу нешта.“

„Но од друга страна“, додаде Џенет, „пожарот што мене ме шокираше беше тој во кулата Гренфел, па ајде да не го одвлекуваме вниманието од тоа, бидејќи тоа беше навистина ужасно поради сите луѓе што беа внатре.“

„Значи да, се натажив додека го гледав Нотр Дам во пламен, но не сакам по секоја цена да биде повторно изграден“.

Џенет потоа истакна дека на само петнаесетина километри од Нотр Дам се наоѓаат неверојатно сиромашни населби на Париз. „Многу луѓе живеат во сиромаштија“, рече таа.

„Има трговија со дрога, војни на банди и делови од Париз во кои полицијата не смее да влезе. Е па, каде се овие милијардери кога постојат такви социјални проблеми толку блиску до нивниот дом?“

Вчера ветувањата за донации од француските корпорации и богатите семејства за помош во обновата на Нотр Дам надминаа 600 милиони евра, а денеска медиумите објавија дека таа бројка изнесува 1 милијарда.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе