Планот би требало да стапи на сила на крајот на месецот

Британците се откажуваат од потврдите за вакцинација

Владата на Британија се откажа од плановите за воведување потврда за вакцинација за влез во објектите во кои престојува голем број луѓе.

EPA-EFE

„Задоволство ми е да ве информиран дека нема да ги реализираме плановите за ковид-пасошите“, кажа за Би-би-си британскиот министер за здравство Саџид Џавид.

Планот, кој требаше да стапи на сила на крајот на септември, подразбираше дека секој кој влегува во затворен простор во кој престојуваат поголем број луѓе – како ноќни клубови – мора да покаже доказ за целосна вакцинација.

„Мислам дека можеме да кажеме дека на повеќето луѓе таа идеја инстинктивно не им се допадна“, кажа Џавид. „Мене никогаш не ми се допаѓаше идејата да им кажувам на луѓето дека мора да покажуваат документи или што било друго за да прават нешто што е всушност секојдневна активност“.

„Меѓутоа, планот сепак ќе биде оставен во резерва како потенцијална опција“, кажа тој.

Претходно овој месец, министерот за вакцини Надим Захави кажа дека ковид-пасошите се неопходни за големите објекти да останат отворени, што предизвика гнев кај угостителите.

„Оваа идеја отсекогаш беше дискриминаторска“, кажа Саша Лорд, советничка за економијата на ноќниот живот во Манчестер. „Покажавме дека можеме да организираме безбедни настани“.

Пред неколку дена, пратениците во Шкотска гласаа дека влезот во одредени објекти – како ноќните клубови, местата каде што се одржуваат музички фестивали и одделни фудбалски стадиони – ќе биде дозволен само со ковид-пасоши.

Од шкотското здружение на индустријата на ноќниот живот кажаа дека тој план опасно ќе го загрози опстанокот на секторот.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе