Низ целиот град

Брисел ја ограничи брзината на возење на 30 км/час (ВИДЕО)

Во Брисел, од 1 јануари, брзината за моторни возила е ограничена на 30 километри на час.

Фото: ЕПА

Градските власти објавија дека новото сообраќајно правило ќе важи за сите делови на градот и ќе помогне да се намали бројот на несреќите и да се зголеми безбедноста на патиштата.

Само неколку главни патишта ќе бидат ослободени од оваа регулатива, пренесува Еуроњуз.

Мислењата на жителите беа поделени: некои рекоа дека е подобро автомобилите да возат побавно, особено заради безбедност на децата.

Но најмалку еден возач изјави за белгиската РТБФ дека иако се согласува на ограничена брзина околу училиштата, „претерано“ е правилото да важи насекаде.

Поставени се полициски патроли низ 19-те општини на градот, како и дузина нови камери за мерење на брзината.

Повеќето прекршители ќе добијат парична казна, но властите велат дека на оние што ќе го прекршат правилото може дури и да им биде одземено возилото.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе