Експертите предупредуваат

Брегзитот може да ги изложи Британците на хемикалии што предизвикуваат рак, во отсуство на ЕУ-регулативите за пестициди

Истражувачите предупредуваат на можни „значителни отфрлања“ на регулативите на ЕУ за штетни пестициди откако ќе се активира брегзитот, што може да предизвика хаос меѓу британските територии, но да отвори трговија со САД и Канада.

ЕУ сочинува околу 80 отсто од законите за животна средина во Велика Британија, кои сега мора да бидат изменети во секоја посебна територија, што може да доведе до употреба на хемикалии во Шкотска, но не во Англија или Северна Ирска, на пример.

Опсерваторијата за британски трговски политики на Универзитетот во Сасекс (УКТПО) предупреди дека клучната заштита на животната средина и на човековото здравје сега може да биде во опасност.

Најголемата грижа е отстранувањето на забраната на хемикалии за ендокрини разорни хемикалии (ЕДЦ-и), кои се поврзуваат со канцер, дефекти при раѓање и имунолошки пореметувања. Меѓутоа, ЕДЦ-ите се користат во САД и Канада, кои регулативите на ЕУ ги гледаат како непотребна трговска бариера.

Системот на контрола и рамнотежа на ЕУ сега е поништен и наместо него, неколку министри ќе приспособат нова легислатива за пестициди. Тука би можело да спаѓа и т.н. „принцип на претпазливост“ на ЕУ, во кој се наведува дека мора да се дадат независно потврдени научни докази за да се докаже дека пестицидот е безбеден за употреба. Министрите на Велика Британија сега имаат свои сопствени дискрециони овластувања да одлучуваат што е, а што не е безбедно за британската јавност.

Огромното количество нови закони и регулативи ќе мора да се подготват многу брзо и без речиси никаков надзор, предупредува соработничката на УКТПО Емили Лидгејт.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе