Босански министер тврди дека хрватски разузнавачи вооружуваат исламисти во БиХ

Министерот за безбедност на Босна и Херцеговина Драган Мектиќ изјави вчера дека „хрватски разузнавачи“ биле вклучени во тајна операција чија цел била да се покаже дека во БиХ дејствуваат оружени групи радикални исламисти-салафисти, односно да се оправдаат претходните изјави на хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ за илјадниците исламистички екстремисти во БиХ кои се закана за безбедноста на целиот регион.

„Наназад неколку години документиравме, односно дојдовме до сознанија дека хрватската служба работи на врбување наши државјани. Во тоа се вмешани и хрватскиот конзул во Тузла и одреден број лица кои се обиделе да искомбинираат една разузнавачка операција за вооружување на салафистите тука“, изјави Мектиќ.

Босанскиот министер изјавата ја даде откако порталот Журнал претходно вчера објави заплеткана приказна во која опишува како хрватски разузнавачи под закана наведувале некои државјани на БиХ дека во земјата внесувале оружје, што потоа би било пријавувано во полиција, а таквите приказни требало да послужат како доказ за тврдењата за опасноста од радикалните исламисти.

„Ние тоа го следевме подолг временски период и ја прозревме таа намера. Спречивме таа да се реализира. Тука имаше вклучено и новинари, кои за вршење на тие активности користеле дипломатски возила“, изјави министерот за безбедност на БиХ Мектиќ додавајќи дека целта на разузнавачката операција била „брутално да се дискредитира БиХ“ и да се докажат тврдењата на хрватската претседателка дека БиХ е земја во која има исламистички терористички кампови.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе