Босански член на ИСИС избегал од заробеништво во Сирија пред да ѝ биде предаден на БиХ

Еден од државјаните на Босна и Херцеговина кои активно се бореле во редовите на терористичката организација Исламска држава (ИСИС), Абдула Армин Чурт успеал да избега од заробеништво од Сирија, до кое дошол откако го фатиле припадници на силите на антитерористичката коалиција предводена од САД, потврди министерот за безбедност на БиХ Драган Мектиќ.

Чурт бил меѓу лицата кои во април од Сирија требало да бидат депортирани во БиХ врз основа на договорот постигнат со американските власти, но непосредно пред тоа извегал од заробеничкиот дел на Кампот Рој кој го чуваат припадници на коалициските сили.

„Тој требаше да дојде заедно со Ибро Ќуфуровиќ, заедно требаше да ѝ бидат испорачани на Босна и Херцеговина. Официјално сум информиран дека успеал да избега од тој камп“, кажа Мектиќ за телевизијата Н1.

Не се знае каде избегал Чурт, а Мектиќ истакна дека по неговото бегство во Кампот Рој биле засилени безбедносните мерки.

Чурт се „прослави“ кога во јануари 2016 година во една видео-порака од Сирија, каде што се бореше во терористичките единици, се закани дека ќе го заколе поглаварот на Исламската заедница во БиХ Хусен Кавазовиќ, обвинувајќи го дека е неверник.

Единствениот државјанин на БиХ кој досега ѝ бил предаден од Сирија е Ибро Ќуфуровиќ, на кој пред судот на БиХ му се суди по обвинение за тероризам.

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе