Шефот на ЕУ дипломатијата

Борел се пожали: Сите медиуми го пренесуваат Лавров, мене ниеден

Шефот на дипломатијата на Европската Унија Жосеп Борел се пожали дека е помалку популарен во западните медиуми од рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

EPA-EFE

„Понекогаш дури и западните медиуми дејствуваат како резонатори на рускиот дискурс. Лавров оди во Африка и вели дека за сè што се случува се виновни европските санкции – и сите западни медиуми тоа го повторуваат. Јас одам во Африка и го кажувам спротивното, дека санкциите немаат врска со тоа, и никој не ја пренесува таа информација“, кажа Борел.

Тој потсети дека неодамна претседателот на Европскиот совет присуствувал на самит на Африканската унија за да го објасни ставот на Европската Унија.

„Не видов ниеден весник, ниеден западен медиум да го цитира тоа. Постои одредена тенденција да е слуша непријателот, противникот“, констатираше Борел.

Шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров престојува во петдневна посета на Африка до утре, 28 јули.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе