Одржан состанок на министрите за надворешни работи на ЕУ

Борел: Постигнат е договор за суспензија на визниот режим со Русија

Министрите за надворешни работи на Европската Унија се договорија целосно да ги суспендираат визните олеснувања за Русија што влезот на граѓаните на таа земја на територијата на Унијата ќе им го направи потежок и поскап, кажа високиот претставник за надворешна и безбедносна политика на ЕУ Жосеп Борел.

EPA-EFE

„Ова значително ќе го намали бројот на нови визи кои ги издаваат државите членки на ЕУ. Издавањето ќе биде потешко и ќе трае подолго“, истакна Борел на крајот на дводневната средба на министрите за надворешни работи во Прага.

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто претходно денес кажа дека министрите на ЕУ не можат да се договорат за општа забрана на патничките визи за Русите, како и дека државите членки се поделени по тоа прашање.

Борел истакна дека дошло до значително зголемување на преминувањата на границата од Русија во соседните држави од средината на јули.

Според него, тоа станало безбедносен ризик за тие соседни држави. „Покрај тоа, видовме голем број Руси кои патуваат за разонода и шопинг како да не беснее војна во Украина“, додаде Борел.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе