СО УКАЗ НА НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ

Bонредни парламентарни избори во Бугарија на 26 март

Румен Радев, новоизбраниот претседател на Република Бугарија, по оставката на премиерот Бојко Борисов мораше да распише предвремени парламентарни избори кои ќе се одржат на 26 март.

Румен Радев

Дотогаш службен премиер ќе биде поранешниот претседател на бугарското собрание Огњан Стефанов Герџиков. Радев ќе го распушти 43-то Народно собрание в петок, на 27 јануари.

Огњан Герџиков

Герџиков (70), кој во моментов е професор по право и претседател на еден арбитражен суд, беше претседател на бугарското собрание од 2001 до 2005 година.

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе